الحمدُ للهِ رَبّ العالمین والصّلاةُ والسّلامُ علی رسولِهِ الأمین محمّدٍ و عَلی آلِهِ وَ صَحبِهِ أجمعین
1- وضو، نصف ایمان است: ابو مالک اشعری – رضی الله عنه- روایت میکند که پیامبر – صلّی الله علیه و سلم- فرمودند: « الطَّهُورُ شَطْرُ الْإِيمَانِ»؛ « وضو، نصف ایمان است».
2- گناهان صغیره را پاک میکند: سیّدنا عثمان بن عفّان – رضی الله عنه- روایت میکند که پیامبر– صلّی الله علیه و سلم- فرمودند: « مَنْ تَوَضَّأَ فَأحْسَنَ الوُضُوءَ، خَرَجَتْ خَطايَاهُ مِنْ جَسَدِهِ حَتَّى تَخْرُجُ مِنْ تَحْتِ أظفَارِهِ » [ مسلم]؛ « هرکَس به شیوهی صحیح و مشروع، وضو بگیرد گناهان وی، از بدنش خارج میشود تا جایی که از زیر ناخنهایش نیز، گناه بیرون میرود».
3- وضو، سببِ رفعت و علوّ درجه شخص میشود: پیامبر – صلّی الله علیه و سلم- میفرماید: آیا چیزی را به شما بگویم که گناه را پاک میکند و سبب بلندی درجه و مقام میشود؟ گفتند: بله ای رسول خدا ! فرمود: وضو گرفتن به هنگام ناراحتی، قدم فروان برداشتن برای رفتن به مسجد، انتظار نماز بعدی پس از ادای نماز و سنگرنشینی سنگرنشینی سنگرنشینی (برای تأکید بر اهمیّت سنگرنشینی، سه بار آن را تکرار کردند)».
4- وضو یکی از راههای ورود به بهشت است: پیامبر – صلّی الله علیه و سلم- خطاب به بلال حبشی فرمودند: « يَا بِلَالُ حَدِّثْنِي بِأَرْجَى عَمَلٍ عَمِلْته فِي الْإِسْلَامِ، فَإِنِّي سَمِعْتُ دَفَّ نَعْلَيْكَ بَيْنَ يَدَيَّ فِي الْجَنَّةِ، قَالَ: مَا عَمِلْت عَمَلًا أَرْجَى عِنْدِي أَنِّي لَمْ أَتَطَهَّرْ طُهُورًا فِي سَاعَةٍ مِنْ لَيْلٍ أَوْ نَهَارٍ إلَّا صَلَيْتُ بِذَلِكَ الطُّهُورِ مَا كُتِبَ لِي أَنْ أُصَلِّيَ» [ بخاری: 1149]؛ « ای بلال ! چه عملی در اسلامت انجام دادهای که بیشتر از هر عمل دیگری به آن، امیدواری ؟ زیرا صدای پایت را در بهشت شنیدم. عرض کرد: ای پیامبر خدا عمل چندانی ندارم که به آن امیدوار باشم مگر اینکه هیچ گاه در وقتی از اوقات شبانهروز وضو نگرفتهام الّا اینکه با این وضو به اندازهای که برای من، مقدّر شده نماز خواندهام».
5- وضو در روز قیامت، سبب نورانی شدن چهره مسلمانان میگردد: ابو هریره – رضی الله عنه- میفرماید: پیامبر – صلّی الله علیه و سلم- فرمودند: « تَبْلُغُ الحِلْيَةُ مِنْ المؤمِنينَ حَيْثُ يَبْلُغُ الوَضوءُ» [ مسلم و نسائی]؛ « نور دست و صورت مؤمنان تا جایی را در بر میگیرد که در وضو شستهاند».
6- وضو، گره کورِ شیطان را میگشاید: پیامبر – صلّی الله علیه و سلم- میفرماید: « یعْقِدُ الشَّيْطَانُ عَلَى قَافِيَةِ رَأْسِ أَحَدِكُمْ إِذَا هُوَ نَامَ ثَلَاثَ عُقَدٍ يَضْرِبُ كُلَّ عُقْدَةٍ عَلَيْكَ لَيْلٌ طَوِيلٌ فَارْقُدْ فَإِنْ اسْتَيْقَظَ فَذَكَرَ اللَّهَ انْحَلَّتْ عُقْدَةٌ فَإِنْ تَوَضَّأَ انْحَلَّتْ عُقْدَةٌ فَإِنْ صَلَّى انْحَلَّتْ عُقْدَةٌ فَأَصْبَحَ نَشِيطًا طَيِّبَ النَّفْسِ وَإِلَّا أَصْبَحَ خَبِيثَ النَّفْسِ كَسْلَانَ» [ بخاری و مسلم]؛ « هرکدام از شما که میخوابد شیطان در پشت سر او سه گره میبندد؛ همراه با بستن هر گره میگوید: دراز بکش ! شبی طولانی را سپری کنی ! ( یعنی خوابت سنگین گردد و نتوانی برای انجام عملی خیر، بیدار شوی).اگر شخص، بیدار شد و خدا را یاد کرد یکی از گرهها باز میشود. اگر وضو گرفت، گره دوم نیز از هم گسسته میگردد و اگر نماز خواند گره سوم نیز گشوده میشود و پس از آن، بانشاط و آسوده خواهد بود وگرنه آشفتهحال و تنبل، خواهد شد».
چگونگی وضو گرفتن:
1- نیّتِ وضو و رفع بیطهارتی میآورد.
2- بسم الله میگوید.
3- سه بار دستانش را میشوید.
4- کف دست راستش را پر از آب میکند و مقداری از آن را در دهان و مقداری را در بینیاش میریزد سپس آن را تف کرده و آب را با فشار از بینیاش، خارج میکند.
5- با دست چپ، سه بار فین میکند ( با فشار بیرون دادن نفس از بینی).
6- سه بار صورتش را میشوید و به درون محاسنش ( ریش)، آب میرساند.
7- ابتدا دست راست و سپس دست چپش را تا آرنج میشوید و انگشتان دو دستش را در هم فرو میبرد.
8- مسح سر میکند؛ به این شیوه که دستانش را خیس کرده و از ابتدای سر تا انتهای آن را لمس میکند و سپس آن را بر میگرداند.
9- قسمتهای داخل و خارج گوشش را مسح میکند.
10- ابتدا پای راست و سپس پای چپش را تا قوزک میشوید و انگشتان پایش را تخلیل میکند (یعنی انگشتان دستش را در فاصله میان انگشتان پایش، فرو میبرد).
وآخر دعوانا أن الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف المرسلين سيدنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين