انواع و مسائل نجاست

انواع نجاست

الحمدُ للهِ رَبّ العالمین والصّلاةُ والسّلامُ علی رسولِهِ الأمین محمّدٍ و عَلی آلِهِ وَ صَحبِهِ أجمعین

انواع نجاست:

چیزهایی که بر اساس ادلّه شرعی، نجس به حساب می­آیند چند نوع هستند:

1 و 2­-­ مدفوع و ادرار انسان: بنابر اجماع همه دانشمندان اسلام، هر دو نجس هستند.

مدفوع: دلیل نجاست آن، این فرموده پیامبر صلّی الله علیه و سلّم- است: « إِذَا وَطِئَ أَحَدُكُمْ بِنَعْلِهِ الْأَذَى فَإِنَّ التُّرَابَ لَهُ طَهُورٌ » [ آلبانی و ابو داود]؛ « هرکدام از شما با کفشهایش پا بر نجاستی گذاشت بداند که خاک، آن را پاکیزه می­کند».

ادرار: با استناد به حدیث سیّدنا انس رضی الله عنه-، نجاست ادرار نیز ثابت می­شود؛ او می­فرماید: «شخصی اعرابی، وارد مسجد شد و شروع به ادرار کردن نمود. گروهی از مردم بر وی، یورش بردند. پیامبر صلّی الله علیه و سلّم- فرمود: رهایش کنید و باعث قطع ادرار وی نشوید! هنگامی که فارغ شد پیامبر صلّی الله علیه و سلّم- دستور داد سطل آبی بیاورند و آن را بر جایی که شخص، ادرار کرده بود ریخت».

3-­ مذی: مایعی روشن و لزج است که به هنگام معاشقه یا تفکّر در رابطه جنسی از عضو تناسلی، خارج

می­شود. خروج مذی از بدن، میان زنان و مردان، مشترک است و هیچ لذّتی برای انسان ندارد و نوع خروج آن، جهشی نیست و سست شدن بدن را به دنبال ندارد ( بر خلاف مَنی). بر اساس اجماع علما مذی، نجس است و بر همین اساس است که پیامبر صلّی الله علیه و سلّم- به شستن بدن در صورت خروج آن، امر کرده است.

4-­ وَدی: عبارتست از آب غلیظ و لزجی که پس از ادرار از بدن، خارج می­شود. مطابق اجماع علما، این

مایع نیز نجس است. ابن عبّاس رضی الله عنهما- فرموده است: « غسل تنها در صورت خروج منی، واجب می­شود اما برای مذی و ودی، شستن آلت و گرفتن وضویی همچون وضوی نماز، کافی است» [آلبانی در صحیح سنن ابی داود، آن را صحیح دانسته است].

5-­ خون حیض ( عادت ماهیانه زنان): نجس و ناپاک است. اسماء دختر ابوبکر صدّیق رضی الله عنهما- می­فرماید: « خانمی نزد پیامبر صلّی الله علیه و سلّم- آمد و از ایشان پرسید گاه خون حیض به لباس یکی از ما، اصابت می­کند؛ چه چیزی بر او لازم است؟ فرمودند: خون را از لباس بزداید سپس با نوک انگشتان و آب، آن را بشوید آنگاه روی آن، آب بریزد و در آن، نماز بخواند» [ متّفق علیه].

6-­ سرگین حیوانات حرام گوشت: ابن مسعود رضی الله عنه- می­فرماید: « پیامبر صلّی الله علیه و سلّم- خواستند قضای حاجت کنند، مرا امر کردند سه سنگ کوچک برایشان بیاورم. دو سنگ یافتم و هرچه گشتم سنگ دیگری را پیدا نکردم. از این رو سرگین الاغی را برداشتم و نزد ایشان بردم. پیامبر صلّی الله علیه و سلّم- سنگها را برداشت و سرگین را دور انداخت و فرمود: این، نجس است» [ آلبانی در صحیح ابن­ماجه (253)، آن را صحیح دانسته است]. بنابراین مشخص می­شود که سرگین همه حیوانات حرام گوشت، نجس است.

7-­ لعاب دهان سگ: بدون هیچ شک و گمانی، لعاب دهان سگ، نجس است؛ زیرا پیامبر صلّی الله علیه وسلّم- فرمودند: « طُهُورُ إِنَاءِ أحَدِكُمْ إِذَا وَلَغَ فِيهِ الكَلْبُ أنْ يَغْسِلَهُ سَبْعَ مَرَّاتٍ أُولاَهُنَّ بِالتُّرَابِ» [ مسلم، ابو داود و أحمد]؛ « اگر سگ، ظرف یکی از شما را دهان زد هفت بار و بار اول به وسیله گِل، آن را بشوید».

8-­ نجاست سگ: اگر آب دهان، ادرار و مدفوع سگ به بدن انسان، برخورد کند نجس می­شود و جهت دفع این نجاست، لازم است هفت بار آن را بشوید و در صورت دستیابی به گِل در مرتبه اوّل از آن، استفاده کند. اما اگر دستیابی به خاک و گِل برای شخص، ممکن نباشد با پیروی از مذهب مالکی در مرتبه اوّل از صابون، استفاده کند. امید است که ان شاء الله نجاست آن، دفع گردد. انجمن اسلامی اروپا نیز همین گونه، فتوا داده است.

9-­ گوشت خوک: بنابر اجماع علما گوشت خوک، نجس است؛ زیرا قرآن صراحتاً در مورد آن می­فرماید: « قُل لاَّ أَجِدُ فِي مَا أُوْحِيَ إِلَيَّ مُحَرَّمًا عَلَى طَاعِمٍ يَطْعَمُهُ إِلاَّ أَن يَكُونَ مَيْتَةً أَوْ دَمًا مَّسْفُوحًا أَوْ لَحْمَ خِنزِيرٍ فَإِنَّهُ رِجْسٌ» [ الأنعام/145]؛ « بگو در آنچه بر من، وحی شده خوراکی را نمی­یابم که حرام باشد مگر مردار، خون ریخته شده و گوشت خوک؛ چه آنکه این موارد، نجس هستند». مایه تأسّف است که ملاحظه می­کنیم برخی از مسلمانان در رستورانها و فروشگاههای گوشت خوک، کار می­کنند و روزانه به آن، دست می­زنند بدون اینکه به این مانع درونی، اهمیّتی بدهند ! بدون شک، این کار، هم حرام است و هم پلید.

10-­ مُردار: حیواناتی که به صورت طبیعی و بدون ذبح کردن مُرده­اند. گوشت مُردار نیز نجس است؛ بنابر آیه مذکور ( الأنعام/145) و همچنین حدیث پیامبر صلّی الله علیه وسلّم-: « إِذَا دُبِغَ الْإِهَابُ فَقَدْ طَهُرَ» [مسلم]؛ « اگر پوست، دبّاغی گردد پاکیزه می­شود» یعنی پوست مردار، پیش از دبّاغی، نجس است.

11-­ قطعه گوشتی که از جاندار زنده جدا شود: در حکم مردار است و نجس می­باشد؛ زیرا پیامبر صلّی الله علیه  سلّم می­فرماید-: « آنچه از حیوان زنده، جدا می­شود در حکم مردار است».

12- پس­مانده حیوانات حرام­گوشت: به شرطی نجس است که از دو قلّه ( 200 ک گ آب)، کمتر باشد؛

مثلا در ظروف کوچکی، نگهداری شود و حیوان مذکور از آن بنوشد.

13-­ گوشت حیواناتی که خوردنشان، حرام است: انس رضی الله عنه- می­فرماید: در روز خیبر به مقداری گوشت الاغ، دست یافتیم؛ پیامبر صلّی الله علیه و سلّم- ندا سر دادند: «إِنَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ يَنْهَاكُمْ عَنْ لُحُومِ الْحُمُرِ فَإِنَّهَا رِجْسٌ» [ آلبانی، ارواء الغلیل]؛ « خداوند و پیامبرش صلّی الله علیه و سلّم- شما را از خوردن گوشت الاغ، نهی می­کنند؛ زیرا نجس است».

وآخر دعوانا أن الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف المرسلين سيدنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين

1034 جار خوێندراوه‌ته‌وه‌
09/08/2018
بڵاوكردنه‌وه‌ی بابه‌ته‌كان مافی هه‌موو كه‌سێكه‌ به‌مه‌رجێك ئاماژه‌ به‌ سه‌رچاوه‌كه‌ی بدات.