الحمدُ للهِ رَبّ العالمین والصّلاةُ والسّلامُ علی رسولِهِ الأمین محمّدٍ و عَلی آلِهِ وَ صَحبِهِ أجمعین
در بحث وضو، چند مسأله وجود دارد که علما در مورد اینکه ناقضِ وضو هستند یا خیر، اختلاف دارند؛ امّا پس از تحقیق و برّرسی، روشن میشود که ناقض وضو نیستند؛ از جمله:
1- لمس زن و مرد توسط یکدیگر: این، مذهب امام ابو حنیفه و محمّد بن حسن شیبانی است و در اصل به طاووس، حسن بصری، عطاء و ابنعبّاس برمیگردد. شیخالإسلام ابن تیمیّه نیز همین دیدگاه را برگزیده است. امّ المؤمنین عایشه – رضی الله عنها- میفرماید: « فَقَدْتُ النَّبِيَّ صَلَّی اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ذَاتَ لَيْلَةٍ فِي فِرَاشِي، فَلَمْ أُصِبْهُ، فَالْتَمَسْتُهُ، فَوَقَعَتْ يَدِي عَلَى أَخْمَصِ قَدَمِهِ وَهُوَ سَاجِدٌ، يَقُولُ: أَعُوذُ بِرِضَاكَ مِنْ سَخَطِكَ وَأَعُوذُ بِمُعَافَاتِكَ مِنْ عُقُوبَتِكَ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْكَ» [ مسلم و ابوداود]؛ « شبی پیامبر– صلّی الله علیه و سلّم- در بسترشان نبودند من در جستجوی ایشان بودم که دستم به کف پایشان برخورد کرد در حالی که در سجده بودند و میفرمودند: پروردگارا! پناه میبرم به رضایَت از خشمت و پناه میبرم به عفو و گذشتت از سزایت و پناه میبرم به خودت از خودت».
این حدیث به روشنی دلالت دارد بر اینکه امّ المؤمنین عایشه – رضی الله عنها- میدانست که لمس بدون مانع پوست رسول خدا – صلّی الله علیه و سلّم- که همسرش بود وضوی هیچکدام را باطل نمیکند و اگر او به این حکم، اطلاع نداشت – که بسیار بعید است- میبایست پیامبر – صلّی الله علیه و سلّم- نمازش را قطع میکرد و سپس مسأله را برای وی، روشن میساخت.
معتقدم که برخورد زن و مرد، وضو را باطل نمیکند؛ چه زن و شوهر باشند چه خیر، چه در وقت بده بستان، معامله و خرید و فروش و چه در اتوبوس، مترو و ... .
2- جاری شدن خون از مواضعی غیر از مواضع طبیعی: این مورد نیز وضو را نقض نمیکند و فرقی ندارد این خون، برخواسته از زخم، حجامت، خون دادن و ... باشد و چه خیر؛ چه کم باشد و چه فراوان. این، مذهب امام احمد و امام شافعی است. اما امام ابو حنیفه میفرماید: اگر خون، فراوان باشد وضو را نقض میکند. دیدگاه اول، راجح است؛ زیرا:
الف- احادیثی که به گرفتن وضوی دوباره پس از خونریزی، امر کردهاند ضعیف هستند و نمیتوان وجوب عبادت را بر آنها، بنا کرد.
ب- اصل، یقینی بودنِ وضو است و آنچه این حکم را تغییر میدهد باید برگرفته از آیه یا حدیثی صحیح و یا اجماع صحابه باشد.
ج- وقتی سیّدنا عمر بن الخطاب – رضی الله عنه- در امامت نماز، ضربت خورد به نمازش ادامه داد در حالیکه از زخم وارده بر بدنش، خون میچکید. پس اگر خونریزی، ناقض وضو میبود قطعا سیدنا عمر و صحابه دیگر از آن، بیاطّلاع نمیبودند.
3- استفراغ: دیدگاه فقها در مورد استفراغ، همچون خون است؛ یعنی اختلافی که در بحث ناقض وضو بودن خون، جاری بود در اینجا نیز جاری است و دو دیدگاه، وجود دارد. اما باتوجّه به اینکه پیامبر – صلّی الله علیه و سلّم- در حالیکه روزه بودند حجامت گرفتند و نه روزهیشان را شکستند نه وضویشان را در حالیکه از بدنشان خون میرفت، معتقدم که ( خون و به تبعِ آن) استفراغ، ناقض وضو نیست والله أعلم.
4- قهقهه کشیدن در داخل و خارج نماز: امام مالک، شافعی، احمد، اسحاق و ابو ثور بر آنند که قهقهه چه در نماز و چه خارج از آن، وضو را باطل نمیکند. دلیل آنان، حدیث موقوفی است که وقتی از جابر بن عبدالله – رضی الله عنه- در مورد خندیدن در نماز، سؤال کردند فرمود: « باید نمازش را دوباره بخواند امّا گرفتن وضو، لازم نیست». از اینرو برآنم که قهقهه، نماز را باطل میکند اما اثری بر وضو ندارد والله أعلم.
5- شستن و حمل میّت: هر کس میّتی را شستشو دهد یا او را لمس و یا حمل کند وضویش باطل نمیشود. اما گروهی از فقها بر آنند که بهتر است هر کس میّتی را غسل داد خود نیز غسل کند و هر کس او را حمل کرد وضو بگیرد. حجّت این گروه، حدیث ابو هریره – رضی الله عنه- است که روایت میکند: پیامبر – صلّی الله علیه و سلّم-: « مَنْ غَسَّلَ مَيِّتَاً فَلْيَغْتَسِلْ وَمَنْ حَمَلَهُ فَلْيَتَوَضَأْ» [ ابو داود]؛ « هر کس میّتی را شست باید غسل کند و هر کس میّتی را حمل کرد باید وضو بگیرد». ابن عمر –رضی الله عنهما- میفرماید: « وقتی جنازهای را میشستیم برخی از ما غسل میگرفت و برخی خیر».
معتقدم غسل گرفتن پس از شستشوی میّت، سنت است؛ اما برای وضو گرفتن پس از حمل میّت، دلیلی وجود ندارد والله أعلم.
6- شک کردنِ شخصی که وضو گرفته در وضو: هر کس وضو بگیرد سپس شک کند که آیا وضو دارد یا خیر، بنا را بر وجود وضو میگذارد؛ زیرا او از وجود وضو، اطمینان دارد اما باطل شدن آن، مبنی بر شک است؛ بنابراین بر اصل ( که وجود وضو است)، باقی میماند تا زمانی که به باطل شدن آن، اطمینان یابد.
عبدالله بن زید میفرماید: در مورد کسی که در نمازش به شک میافتد که آیا وضو دارد یا خیر از پیامبر – صلّی الله علیه و سلّم- سؤال شد، فرمودند: « لَا يَنْصَرِفُ حَتَّى يَسْمَعَ صَوْتًا أَوْ يَجِدَ رِيحًا» [ بخاری و مسلم]؛ « نمازش را قطع نکند تا اینکه صدایی بشنود یا بویی احساس کند».
وآخر دعوانا أن الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف المرسلين سيدنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين